Segon dia de la travessia AVAN/03
El mati del divendres 29 de setembre l’artista Julio Jara va inaugurar el projecte ‘’Teixint Oblits’’ en forma de performance pels carrers de Vilanova d’Alcolea, on també es va inaugurar la placa del Ban, homenatge als pregoners del municipi, fruit del treball de Jara amb els xiquets i les xiquetes de l’escola. Després Julio Jara va presentar una peça audiovisual a la Caseta de la Bàscula de la localitat.
Sobre el projecte: ’’L’obra la descrivim entre tots, perquè aquest treball es crea sobre la base de les diferents trobades que he tingut durant la residència en la localitat de Vilanova, acollint-me en els seus llocs, cases, places, piscina, mercat, bars, allí on habiten les seves gents. Veus i escolta és el que s’ha pretès teixir, partint d’una madeixa donada, formada per diferents generacions, mediadores, veïns, veïnes i agents institucionals. L’obra és la trobada.
Teixint oblits és una proposta poètica en l’intent d’homenatjar els absents, tant als quals s’han anat, com els que estan per arribar, o mai estaran amb nosaltres.
Poema sense intenció, fet per veïns i veïnes, teixirà dos abandons:
Un d’ells, l’ofici caigut en desús i desinterès com és dels agutzils o pregoners. Un treball que ja mai tornarà a ser exercitat per nosaltres, despertant bàndols i pregons, per a remoure terra i somnis.
L’altre, el d’un espai, el de la bàscula, que acumula oblit en forma d’escombraries. Un espai caigut en l’abandó, adormit, que convidem a despertar una altra vegada, encara que sigui complint una altra funció, integrant-se a la vida del poble’’.
Durant la vesprada es va fer una dinamització a càrrec de la psicóloga Teresa Albert, amb la gent gran de la residència de majors de Forcall.
Al capvespre els artistes Peter Bosch & Simone Simons van presentar l’exposició ‘’La fàbrica de memòries’’ al convent d’en Blai Berga de Forcall.
Sobre el projecte de Peter Bosch & Simone SIMONS: ‘’Forcall, o millor dit, la comarca sencera dels Ports, té un passat impressionant, marcat per una tradició artesanal i industrial que ha funcionat durant segles. Controlaven totes les fases de la producció, des de conrear el cànem, la fabricació dels fils, les soles, les teles i les vetes, fins a la creació del producte final, les espardenyes. Avui dia és inimaginable els milions de espardenyes que produïa Espanya en els anys 50, segons un mapa informatiu del Museu de l’ Espardenya. És evident que moltes de les tradicions han desaparegut i que, on encara sobreviuen, es troben amb moltes dificultats. El món ha canviat tant per la globalització, internet, els drets socials…
No solament s’han perdut llocs de treball i coneixements, sinó que també el paisatge sonor ha canviat per complet. En temps no tan llunyans la indústria tèxtil era el gran motor de la vila, metafòricament i literalment. No es podia imaginar un el Forcall sense els sorolls de les diverses fàbriques que existien.
El nostre projecte retorna aquest paisatge sonor al poble d’el Forcall. Durant un temps l’església del convent es transforma en una nau industrial amb una nova maquinària, no per a produir una cosa tangible, sinó simplement per a produir sons d’una certa bellesa’’