Comparteix

Inici jornades AVAN/03

El dijous passat van començar les jornades itinerants de la tercera edició de la xarxa AVAN, amb el títol ‘’Memòria, massa memòria’’. El primer acte va ser a la sala de Graus de la Facultat de Ciéncies Humanes i Socials de la universitat, on Rafael Tormo es va presentar el llibre AVAN/02 ‘’Allò que no sabíem que sabem’’. Posteriorment, va tindre lloc la Taula Rodona:‘’Poden les pràctiques artístiques impugnar els relats hegemònics que patrimonialitzen la Història’’, on van participar Vanesa Peña, Marta Martín, Ángel Portolés i Alejandro Mañas. Va moderar AVAN: Rafael Tormo Cuenca.

Eixa mateixa vesprada l’autobús d’AVAN va iniciar la ruta amb primera parada a Viver on Nora Ancarola va inaugurar el seu projecte ‘’Resistències minùscules. El silenci del mon’’, al Espai Cultural del Convent de Sant Francesc de Paula.

Junt a les dones que han col-laborat amb el treball de l’artista es va organitzar un sopar de germanor amb productes locals de la localitat.

Text de Nora Ancarola ‘He recollit el testimoni d’algunes persones que encara poden tenir memòria directa o dels seus pares i familiars. Vull mostrar com li travessa a un petit poble les dissidències i la convivència a partir del conflicte. Com s’ha construït el relat de la guerra i com s’ha traspassat als més joves. 

Quina Guerra? Dos bàndols o un cop d’estat i una ciutadania en resistència?

Amb el meu treball intento “dar cuenta” d’aquesta construcció a la vegada que fer visible les conseqüències dels silencis que han deixat fissures que obstaculitzen la pròpia memòria i la voluntat del recordar. Reparació, cura, són paraules que em venen al cap, sense perdre el sentit de la importància de posar en valor la greu situació que va patir aquest país per un cop d’estat que va esdevenir en dictadura durant quasi 40 anys, cosa de la qual encara  avui, la societat espanyola pateix les conseqüències, 85 anys després’’.

El dia va culminar en Geldo, on l’artista valenciana María Amparo Gomar va inaugurar l’exposició ‘’Un escrit, és un escrit, és un escrit’’ al Palau dels Ducs de Medinaceli. 

Text del treball de María Gomar ‘Quines són les possibilitats d’un document manuscrit més enllà del sentit del contingut i de la memòria trasmesa?

La meua proposta és un conjunt audiovisual basat en la carta d’acomiadament de José Moros Puertas. José era un llaurador veí de Geldo que va ser assassinat el 28 de juny de 1939 a Sogorb juntament amb Miguel Muñoz Bibiano i Ramón Bielsa Máñez. José Máñez Ascensión, un altre veí de Geldo, fou assassinat a Castelló.

Els vídeos presentats estàn basats en el testimoni del net, José Manuel, i en les interpretacions d’experts i expertes de disciplines tals com la paelografia, la psicologia, i la grafologia. Amb aquestes aproximacions des de diversos anàlisis tractem d’apropar-nos a l’autor amb el seu text final basant-nos en el seu traçat i aspectes com per exemple, l’ocupació dels marges laterals, el trèmol de les lletres i la seua grandària i la inclinació de les línies, entre altres.

Què ens diu aquest escrit, més enllà del que podem llegir al contingut i què trauen a la llum aquestes disciplines sobre l’autor i el seu context?’

Al final de la nit Mónica Ibáñez, mediadora del treball de María Gomar en el municipi, va liderar una passejada amb l’objectiu de plantar una perera enfront del banquet de ‘’El banco del peral. El beso de Geldo.

Altres notícies

AVAN participa en la trobada d’Acció rural

NOVES DATES AVAN 04 Despatrimonialitzar allò patrimonialitzable

Inscripcions Encontre AVAN/04