Cartografia forns de calç

AVAN/01 PENYAGOLOSA

Pedra, transmutació i vida en comú

AVAN continua disseminant-se pel territori i enceta una col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa conformada pels ajuntaments de Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos, que es materialitza en un projecte de recerca contemporània col·laborativa al costat de la població del territori i els agents locals. Dins d'un marc d’acció i transformació contemporani.

El projecte de Rafael Tormo i Ana SV, vol ajudar a reconèixer i valorar el patrimoni popular com a part de la identitat cultural i històrica, a enriquir les percepcions del passat explorant nous vincles relacionals i a fomentar la inclusió de veus, perspectives i sabers locals diverses en la narrativa i les interpretacions d’un entorn carregat d'història popular i oblit com són els forns de calç. 

“Pedra, transmutació i vida en comú” és un projecte de recerca contemporània de processos oberts i compartits amb l’experiència pròpia situada al centre de l'esdeveniment, parant atenció als sabers locals i l’escolta de l’entorn amb la implicació de la població local, associacions, agents socials, professionals i institucions públiques del territori.

Aquestes pràctiques contemporànies busquen qüestionar les convencions tradicionals, promovent una comprensió més dinàmica i participativa del patrimoni cultural i natural, a la vegada que afavoreix la seua cura i estima. La participació obri el camí a un empoderament que involucre als qui allí viuen com a agents actius en la percepció del seu patrimoni popular, la seua interpretació i la presa de decisions sobre què i com s'ha de patrimonializar . El projecte atén als diferents fluxos d'informació local, des d'on escoltar i atendre els sabers carregats d'experiències i coneixements diversos, precipitant una xarxa de efectes que ha permès un apropament profund al territori, així com un estudi històric, arqueològic i social de les localitats.

El capital cultural de les societats contemporànias, contribueix a compondre una memòria comú orgullosa i a la revaloració continua de les identitats, de les interrelacions personals, de la transmissió d'experiències, sabers i coneixements intergeneracionals, i dels espais com a eines d’articulació en un món caracteritzat per la mobilitat, la globalització i la transitorietat.

El projecte travessa els quatre pobles de la Mancomunitat,  tot i que hem operant principalment en Atzeneta, terme on van trobar una suma de característiques que faciliten l’acció de la recuperació i la posta en funcionament d’un forn de calç. 

Cartografia forns de calç

Galeria