AVAN Penyagolosa
AVAN continua disseminant-se pel territori i enceta una col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa, un nou projecte per reconèixer i valorar el patrimoni popular com a part important de la identitat cultural i històrica. Juntament els agents locals i el veïnat del territori, explorarem nous vincles relacionals i interpretacions en un entorn carregat d’història popular i oblit com són els forns de calç.
La proposta obri un espai per a compartir vivències i saviesa, activant processos de recerca, documentació, arxiu i intervenció entorn als forns de calç i la pedra en sec. Treballarem des de diferents àmbits pera la participació de noves lectures sobre el patrimoni cultural i natural amb jornades de formació, taller i treball comunitari, esdeveniments culturals de mostra i celebració, així com un programa educatiu paral·lel.
Recuperarem un forn de calç i la seua activitat, almenys una vegada més, per a realitzar una intervenció artística atenent l’experiència física de l’esdeveniment i la seva potència poètica i política per a repensar i estar en el món.
Aquestes pràctiques contemporànies busquen qüestionar les convencions tradicionals del que s’ha de conservar i com, promovent una comprensió més dinàmica i participativa del patrimoni cultural i natural, a la vegada que afavoreix la seua cura i estima. Dins d’un marc d’acció i transformació contemporani, volem ajudar a enriquir les nostres percepcions del passat i fomentar la inclusió de veus, perspectives i sabers locals diverses, en la narrativa que sustenta allò que anomenem història.
El projecte està respaldat per la Universitat Jaume I i finançat pels fons de la Unión Europea – Next Generation per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes, mitjançant el Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.