NOVES DATES AVAN 04 Despatrimonialitzar allò patrimonialitzable
Castelló de la Plana, 21 – 24 de novembre de 2024
Després de repensar el què i el com seguir endavant degut a la situació de crisi i al moment emocional, el grup de coordinació de l’AVAN04 i el PEU de l’UJI, hem acordat ajornar l’encontre previst. Es celebrarà finalment del 21 al 24 de novembre. El programa i els horaris es mantenen, a excepció de Daniel Palacios que no podrà acompanyar-nos. Com a novetat, comptarem amb Josep Segarra a Vilanova d’Alcolea. Les persones que estigueu inscrites mantindrem la vostra inscripció, tret que ens indiqueu el contrari.
El projecte AVAN d’enguany, sota el lema “Despatrimonialitzar el Patrimoni”, té com a objectiu qüestionar i transformar la noció de patrimoni cultural des dels seus fonaments. Es proposa una revisió crítica que posa de relleu la relació entre patrimoni i tradició, així com les diferències en els seus objectius i funcions dins de la societat.
Tradicionalment, patrimoni i tradició han estat estretament connectats, però mentre que la tradició abasta pràctiques, costums i creences transmeses de generació en generació, el patrimoni està compost per elements seleccionats per a ser preservats pel seu valor cultural. Aquesta diferència es converteix en el punt de partida per al debat sobre la despatrimonialització, un procés que implica reavaluar què és digne de ser considerat patrimoni i qui té el poder de decidir-ho.
En el context contemporani, amb el desgast dels valors tradicionals associats a la religió, l’estat i l’educació, AVAN busca explorar noves formes de preservar i compartir el patrimoni cultural, desafiant les estructures convencionals. Les tecnologies de la informació i la globalització també han redefinit aquests conceptes, plantejant la necessitat de qüestionar qui té el dret de definir el patrimoni cultural i com els elements culturals es seleccionen o s’eliminen de la memòria col·lectiva.
El terme “despatrimonialització” es refereix a la pèrdua d’estatus patrimonial de certs elements culturals, naturals o històrics. Aquest procés pot obrir la possibilitat de reconsiderar què és rellevant per a la identitat cultural contemporània i què mereix ser conservat. En aquest sentit, la intervenció de l’art contemporani juga un paper crucial en qüestionar les idees preconcebudes sobre el patrimoni i proposar noves interpretacions que reflectisquen una visió més dinàmica i participativa de la memòria i la identitat.
AVAN reconeix el potencial de les pràctiques artístiques per desafiar el concepte de patrimonialització estàtica i destacar la riquesa cultural que resideix en la diversitat i vitalitat de les pràctiques culturals vives. Inspirats per la filosofia d’Agustín García Calvo, qui qüestionà el patrimonialisme com un procés que fetitxitza els elements culturals per a legitimar certs valors, AVAN proposa integrar el pensament crític i la intervenció artística per redefinir què constitueix el patrimoni cultural i qui té el dret de representar-lo.
El projecte d’enguany també se centrarà en una col·laboració activa amb les comunitats locals. Les cinc artistes en residència treballaran directament en els centres escolars de cada localitat, desenvolupant un enfocament inclusiu i participatiu que busca enriquir la narrativa cultural des de la pròpia comunitat. Així, AVAN es presenta com un desafiament a les narratives preestablides sobre el patrimoni i com una invitació a repensar i transformar la memòria col·lectiva cap a una comprensió més complexa, autèntica i plural de la cultura.
Castelló de la Plana – Dijous, 21 de novembre
A la Sala d’actes de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI es donarà la benvinguda al programa AVAN04 amb la Vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, i els alcaldes de diversos municipis implicats en el projecte. Posteriorment, es presentarà “AVAN Penyagolosa 01 – Forns de Calç”, una iniciativa que explora la transmutació de la pedra i la vida en comú, de la mà de Rafael Tormo i Ana Sánchez.
Vilafranca – Dijous, 21 de novembre
A la tarda, el municipi de Vilafranca acollirà la proposta de mediació “On la llum arribe”, una passejada nocturna amb Silvia Miralles i Javier Soligó. Després, tindrà lloc la inauguració del projecte “Final de Carrera” de Jordi Mitjà, que convida a reflexionar sobre la fàbrica Marie Claire i la despatrimonialització d’aquesta icona industrial.
Forcall – Divendres, 22 de novembre
El segon dia començarà amb la mediació “El poble a cada pas” de Lola Falsera i Paula Guardiola, seguida de la inauguració del projecte “Seure amb la memòria. Patrimoni contat” de Lara Ordoñez al Convent d’en Blai Berga, que integra pràctiques tèxtils i artesanals. Óscar Cornago, investigador del CSIC, oferirà una reflexió sobre els processos de patrimonialització i la importància de mantenir el caràcter dinàmic d’aquests.
Vilanova d’Alcolea – Divendres, 22 de novembre
A la tarda, Josep Segarra, compartirà coneixements des de la seua veu teòrica i la vessant pràctica al voltant del patrimoni natural i la seua gestió. Maria Vidagany presentarà el seu projecte “10 vegades 100 per a comptar 1000”, que reivindica la preservació de les oliveres mil·lenàries de la zona.
Geldo – Dissabte, 23 de novembre
El tercer dia del programa s’iniciarà amb la proposta de mediació “Passat i present islàmic” amb Sohuila Hammoum, una passejada per l’horta de Geldo per recuperar la memòria àrab local. Al Castell Palau dels Ducs de Medinaceli, Ro Caminal inaugurarà “Espai Memòria // Fadae Addakira”, un projecte dedicat al diàleg intercultural entre la comunitat local i els nouvinguts d’origen magrebí.
Viver – Dissabte, 23 de novembre
La jornada continuarà amb la intervenció d’Agustín Pérez Rubio sobre la descolonització de museus, seguida de la inauguració del projecte “Datzarbe. Dada, agent utòpic despatrimonionalitzant” de Moisés Mañas, que proposa una experiència audiovisual sobre la relació entre patrimoni i identitat socioeconòmica.
Sogorb – Diumenge, 24 de novembre
La trobada culminarà amb una sessió de conclusions a Sogorb, on els participants podran compartir reflexions sobre els processos de patrimonialització i les noves formes d’entendre i transformar el patrimoni cultural.
El projecte AVAN d’enguany posa en qüestió la noció de patrimoni com a entitat fixa i tancada, obrint el debat sobre qui decideix què és digne de ser preservat. A través de la despatrimonialització, es busca alliberar el patrimoni d’aquestes lògiques per reconèixer i integrar la multiplicitat d’identitats i pràctiques culturals que conformen la nostra societat. Les activitats programades reflexionen sobre la necessitat de transformar el patrimoni en un procés dinàmic i de creació col·lectiva, en el qual l’art contemporani es converteix en agent fonamental per a revaloritzar i resignificar allò que anomenem cultura i memòria.