Comparteix

Pedra, Transmutació i vida en comú

Pedra,

Transmutació i

Vida en Comú

AVAN/04 acull el projecte: “Pedra, transmissió i vida en comú” és el treball de recerca artística contemporània que estan duent a terme Ana Sánchez i Rafael Tormo a la Mancomunitat de Penyagolosa, i concretamente en una primera intervenció a Atzeneta.

Una proposta per a repensar el patrimoni popular i crear noves narratives comuns ajudant a retrobar moments de reflexió, contemplació i connexió amb l’art i la cultura popular a cop de testimonis locals, la catalogació dels forns de calç per a registrar quants i on s’ubiquen exactament aquests forns al territori i la recuperació i posada en funcionament de l’antic Forn de calç de la Madonya, al terme d’Atzeneta. 

L’escolta, la reflexió, el compartir desde la intersecció de memòries, l’art i la cultura popular transmet significats, emocions i simbolisme, creant una experiència “efímera” en un entorn carregat d’història popular i oblit com son els forns de calç. En altres paraules, plantegem la realització des de molts nivells i processos d’una acció poètica sobre espais que “no  estan encara” patrimonialitzats. Despatrimonialitzar el patrimoni, no és assolar els seus fonaments sino questionar la reproducció sistèmica dels discursos egemònics, qüestionar allò que ha sostingut la representació social del que “era”, la qual cosa planteja la necessitat de valorar-ne la seua rellevància en la cultura actual. 

Tot plegat, picar pedra per rescatar allò compartit, alló comú, és possible gràcies al treball conjunt entre la Mancomunitat de Penyagolosa, les localitats d’Atzeneta, Benafigos, Vistabella i Xodos, la seua població, associacions, agents socials, professionals i institucions públiques. Gràcies al Centre d’estudis, a Joventut, al CRA Penyagolosa, al Casal Popular, al taller d’ocupació forestal d’Atzeneta, als grups de danses i rondalles, a l’Albarda, al Parc Natural de Penyagolosa, al CIMPenyagolosa, a Antonio Meda, Jaume, Helena, Elvira, Jesús, Miguel Ángel, Andrea, Vicent, Jorge, Juanito, M José, Raquel, Teresa, Federico, Eliseo, Cisco, Encarna, Nieves, Placito, Ramón, Antonio, Toni, Ana, Hugo, Arturo, Pablo, i un grapat més de testimònis, esmorzars, històries i experiències.

El Forn de calç de la Madonya, torna a bategar!

La càrrega del forn serà del 19 al 21 de febrer per a fer la cuita del 22 al 25 de febrer.  Vos esperem al forn!

Per a retornar-vos l’acolliment i la companyia immillorable en cada moment compartit junts, compartim amb vosaltres el programa del que farem del 19 al 24 de febrer. Una festa de treball comunitari, comboi i celebració com a poble orgullós del seu patrimoni popular. El procés és obert a totes aquelles que persona de vulgueu acompanyar-nos. 

Tot el procés de la cuita del forn i allò que esdevinga serà gravat per a documentar el projecte.  Es facilitarà un espai per a realitzar converses al voltant del forns de calç. Entrevistes, testimonis, documentació. Si vols vindre a algun menjar posa’t en contacte amb nosaltres o amb l’Ajuntament d’Atzeneta.

LOCALITZACIÓ DEL FORN: 40°13’15.8″N 0°11’33.1″W

Direcció Xodos CV -171 passant el km2, després de la corva, agafa la primer pista cap a la dreta. A 200 metres de l’entrador es troba el forn de calç a la esquerra. 

Aprofitem per a recordar-vos que continuem amb la recerca de material entorn als forns de calç, les iniciatives comunitàries i la vida en comú a les localitats de la Mancomunitat.

Si algun/a veí/ïna disposa de fotografies, audiovisuals, documents, utensilis o algun altre testimoni d’aquesta ancestral pràctica de les nostres terres, pots fer-les aplegar als ajuntaments d’Atzeneta, Benafigos, Vistabella i Xodos, o posant-te en contacte amb nosaltres.

Una vegada documentat, escanejat o re-fotografiat, aquest material podrà ser inclòs en la posterior publicación i treball audiovisual del projecte. 

Altres notícies

Beques de col·laboració per al projecte AVAN

Jornades "Orgànica Geometria Variable": Fomentant la Col·laboració i el coneixement entre els Territoris Rurals del territòri l’Estat Espanyol i Castelló.

AVAN participa en el seminari  ‘Desde el rural, prácticas artísticas en contexto’,