Sostenir el relat més enllà de la memòria

GELDO

Participants i projectes

María Amparo Gomar

Quatretonda, València

Llicenciada en Belles Arts, Universitat Politècnica València (2009); Programa de Formació Contínua, School of Visual Arts de Nova York (2011); MA, Art in Context, Universität der Künste Berlin (2015). Residència a Alacant “Resistències Artístiques”, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (2019); Ajuda Projecte Artístic, Delegació Memòria Històrica, Diputació de València (2020); Beca d’Investigació Arts Visuals, Departament de Cultura i Europa del Senat de Berlín (2021); Beca d’Investigació Arts Visuals, Akademie der Künste Berlín; Beca d’investigació, Cultura Resident, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (2022).

En la seua pràctica artística se centra en idees relatives a la memòria, el gènere i la identitat. En l’actualitat desenvolupa un corpus de treball fortament influenciat pel concepte alemany “Vergagenheitsbewältigung” (escometre el passat), on reflexiona sobre el franquisme sociològic i el llegat de la dictadura tant en l’òptica de l’espai públic com en el “subtierro” mancat de visualitat. Els seus projectes artístics es caracteritzen per vertebrar-se de manera participativa, emprant per a això mitjans com la pintura, el dibuix, la instal·lació i/o el vídeo art.

Projecte ”Un escrit, és un escrit, és un escrit”

Quines són les possibilitats d’un document manuscrit més enllà del sentit del contingut i de la memòria trasmesa?

La meua proposta és un conjunt audiovisual basat en la carta d’acomiadament de José Moros Puertas. José era un llaurador veí de Geldo que va ser assassinat el 28 de juny de 1939 a Sogorb juntament amb Miguel Muñoz Bibiano i Ramón Bielsa Máñez. José Máñez Ascensión, un altre veí de Geldo, fou assassinat a Castelló.

Els vídeos presentats estàn basats en el testimoni del net, José Manuel, i en les interpretacions d’experts i expertes de disciplines tals com la paelografia, la psicologia, i la grafologia. Amb aquestes aproximacions des de diversos anàlisis tractem d’apropar-nos a l’autor amb el seu text final basant-nos en el seu traçat i aspectes com per exemple, l’ocupació dels marges laterals, el trèmol de les lletres i la seua grandària i la inclinació de les línies, entre altres.

Què ens diu aquest escrit, més enllà del que podem llegir al contingut i què trauen a la llum aquestes disciplines sobre l’autor i el seu context?