Comparteix

Tercer dia de la travessia AVAN/03

El tercer dia de les jornades itinerants AVAN/03 ‘’Memòria, massa memòria’’, es van celebrar a Vilafranca, on al matí va tindre lloc una ponència de l’assagista Juan-Ramón Barbancho amb el títol “Poética de la memòria”, a la sala de la Casa Social de Vilafranca

A la vesprada els mediadors Javier Soligó i Silvia Miralles ens van acompanyar en una visita pels carrers del municipi fins a arribar a les sales Gòtiques de l’Ajuntament, on l’artista Olga Diego va presentar la mostra “Taleques”, resultat del seu treball de recerca durant la residència a Vilafranca el passat mes de juliol.

Sobre el projecte: Taleque: Sac de tela que ocupaven les dones de Vilafranca per a caçar escurçons.

Habitar Vilafranca, investigar no sols des del conceptual i des del lluny, sinó situada en el territori donant la possibilitat que el lloc et parli, m’ha ofert una experiència que ha posat en escac totes aquelles possibilitats que portava en la butxaca, el meu propi taleque. 

Absorbir i ser partícip de les vivències, de les persones amb les quals et creues, de les converses mantingudes, em porta a un territori i un imaginari peculiar des d’on neix la proposta. 

A la fi del segle XVIII i principis del XIX es comptava amb una plaga d’escurçons en el terme municipal de Vilafranca que va propiciar la seva depredació. Una pràctica ancestral recuperada i transformada en ofici on les dones confeccionaven les seves pròpies bosses per a caçar aquests viperins, venent els exemplars per a produir antídot i posteriorment cremes amb finalitats terapèutics que avui dia es continuen comercialitzant en la localitat. Una pràctica per a la subsistència realitzada per dones fortes en una època difícil. 

L’obra busca rescatar aquest fet com a símbol pertanyent a la història i la identitat de la localitat però que al mateix temps pot ser talismà de poder per a la dona actual. Avui també necessitem portar Taleque, de dona empoderada, independent i sense complexos. 

Seguint amb els relats diacrònics, es fomenta un canvi de possibilitats econòmiques sobre el futur de l’ofici, amb el disseny i l’estampació de serigrafia sobre tela. 

En la imatge creada, la dona no caça a la serp sinó que s’alia amb ella i s’enforteixen. Ja no permeten que la història o la mitologia les continuï acusant i culpant. 

Mirar enrere per a caminar cap endavant.

Altres notícies

Beques de col·laboració per al projecte AVAN

Jornades "Orgànica Geometria Variable": Fomentant la Col·laboració i el coneixement entre els Territoris Rurals del territòri l’Estat Espanyol i Castelló.

AVAN participa en el seminari  ‘Desde el rural, prácticas artísticas en contexto’,