Comparteix

Les jornades al forn de calç de la Madonya 'Pedra, transmutació i vida en comú'

Volem recordar amb vosaltres un resum d’allò que vam compartir al forn de calç de la Madonya. Gràcies a tots i totes pel caliu, a les que heu sigut part amb testimonis, coneixements i relats, als moments i experiències singulars, afectuoses, bandarres i emotives, a les moltes mans i ànimes que vam fer costat per a moure pedres, atiar el foc, cantar, ballar, compartir taula i fer les nits curtes. 

Els forns de calç continuen vius, igual que la cultura i el patrimoni popular del territori i les ganes de la gent de compartir temps, treball, savieses i esbarjo juntes! Tot allò que ho embolica i ho sosté és vostre, sou vosaltres.

La preparació del forn ha sigut des del dissabte 17 al dimecres 21, amb la creació de l’olla inicial que asenta tota la càrrega, més de 42 tones de pedra calcària que canvia la seua composició amb la cuita i transmuta a calç viva. Les pasteres de fang van i venen per a lluir la paret interior del forn i reforçar la boca d’entrada, la seua funció és que no s’escampe la calentor. 

DIJOUS 22

El forn de calç de la Madonya ja està en marxa, gaudint d’un matí ple d’emocions, foc visites i comboi!

Una vegada encès el forn, comencen els torn per atiar el foc, el forn no deu deixar de cremar per alcançar la temperatura adient i fer una bona cuita de pedra i calç.  Els gavells de malea de la zona i d’altes puestos es van traslladant per tindre’ls a mà i avivar el foc de continuo, la flama no pot parar durant 3 dies i dos nits.

Moltes veïns i veïnes s’apropen al forn per a fer costat, atiar, portar alguna cosa o relatar experiències i records entorn dels forns de calç i de la vida. 

Les màquines es canvien per converses, riures,  jotes, fandangos i carraspera al llarg del matí amb la Rondalla Soroll d’Atzeneta. Després del deliciós dinar, encara quedaven forces per a la sobretaula.

A poqueta nit, vam tindre una conversa amb Nacho Gimeno Gil director de “Petjades de Penyagolosa” i Jaume Gil Saura, entrevistador i veu del documental que valora la vida i la llengua mantinguda durant segles als masos de Penyagolosa de la mà del seus últims habitants.

Vam gaudir del sopar de torrà i el, agafant forces per a tot lo que pot esdevenir la nit. Quan ja només ens acompanya la quasi lluna plena, el grup de teatre de carrer i correfocs l’Albarda, ens captiva amb un espectacle de dimonis i foc al voltant del forn.

DIVENDRES 23

El dijous i el divendres pel matí, s’apropa l’alumnat de 2n i 3r de l’ESO del CRA Penyagolosa per a treball dins i fora de l’aula l’imaginari dels forns de calç i la vida en comú arrelada al territori. Vos comptarem més detalls!

Per la vesprada ens acompanya el Grup de Danses Arrels d’Atzeneta i alguns del  integrants de Rondalles del Penyagolosa, una agrupació de les rondalles dels pobles de Xodos, Benafigos Vistabella i Atzeneta qui posen la melodia i el to mentre les balladores marquen els pasos, donen voltes i menean les faldes. Vos deixem un trosset dels assajos.

Rebem moltes visites abans del sopar de torrà i vi casolà. Els músics i cantaores es queden per agafar coratge i fer la nit més curta i lleugera, com ocorria fa més de 70 anys a la zona. Cantar, ballar i sopar en companyia, feia comunitat i el treball als forns menys dur i aconseguia que els guardians del foc, sempre alerta per alimentar-ho, no s’adormiren.

DISSABTE 24

Ja van tres dies i dos nits i sembla que el forn ja està a punt, va sorgir de matinada la flama blava que assenyala el punt òptim de la pedra, quan aquesta ja està cuita i podem endevinar la calç. Les pedres, el fang, la malea, el vent, la pluja i la lluna plena han complit la faena, a poc a poc va apagant-se la flama, el roig i la llum del foc.

Tanquem les jornades amb la visita i les paraules de Carmen Lázaro Guillamón, Vicerrectora de Cultura de la UJI; Albert López Monfort, coordinador SASC de la UJI;  Santiago Agustina Segarra, alcalde Atzeneta; Raquel Escobar Solsona, alcaldessa de Benafigos; Jordi Alcon Molina, alcalde de Vistabella,  Miguel Ferrer Alberich, alcalde de Xodos; Elvira Safont, membre del Centre d’Estudis de Penyagolosa; Antonio Meda, mestre artesà de Terol; Manuel Gil Ortiz, director del Museo de la Cal de Morón; Vicente Alcon, fill de Vicent Alcon Climent qui va fer el forn al final de la dècada dels anys 50; i Loli, filla de calziner i membre de l’associació de Calciners de Carcaixent entre altres.

Dinem la paella popular, fem la sobretaula i arrepleguem la paraeta al llarg de la vesprada.  La gent continua venint al forn de calç de la Madonya, majors i xiquets s’apropen per a viure la cuita de calç i compartir romanços.

El caliu del forn no s’apaga, mostra d’aquesta experiència tan bonica i enriquidora, plena de pedres, aprenentatges, treball i vida en comú, goig, celebració i converses amigues. 

Gràcies de nou per l’acolliment i voler ser part!

Altres notícies

Beques de col·laboració per al projecte AVAN

Jornades "Orgànica Geometria Variable": Fomentant la Col·laboració i el coneixement entre els Territoris Rurals del territòri l’Estat Espanyol i Castelló.

AVAN participa en el seminari  ‘Desde el rural, prácticas artísticas en contexto’,