Comparteix

Comencen les residències d'AVAN/02

Després de la formació dels mediadors i mediadores que formen part d’AVAN/02, on s’ha ampliat la possibilitat de relacionar-se més i millor amb el mateix context dels municipis que hi participen per aprofundir amb el treball a fer a les localitats, durant el mes d’agost l’equip de coordinació ha iniciat les programacions i quedades que han ficat en comunicació als artistes amb les poblacions on desenvolupar cadascun dels projectes i obres que formaran part del segon encontre de pensament i art crític a les poblacions de Viver, Altura, Vilanova d’Alcolea, Forcall i Vilafranca, plantejant així una altra estratègia més complexa per portar les reflexions contemporànies a aquestes localitats de l’interior de Castelló.

Aquest treball conjunte, s’està fent gràcies a la col·laboració de les veïnes i veïns de cada lloc junt amb els ajuntaments i els mediadors i les mediadores, on els artistes es poden apropar a la realitat i recerca del material d’allò del que es vol parlar: l’educació no reglada i la cura de la memòria oral. Recordem que sota el títol d'”Allò que no sabíem que sabem”, AVAN/02 és una crida a la detecció i qüestionament de l’educació formal i informal, on els aprenentatges no legislats són els que ens dominen, arribant-hi a l’ànima del qui participa en comunitat. Tots aprenem i reaprenem dels altres, fent i desfent, jugant de forma riscosa i accionant simultàniament encontres on l’educació és el gest que invita a pensar.

Per ara ja s’han iniciat tres de les cinc residències. La primera va tindre lloc a la població de Vilafranca on els artistes Pau Pardo i Jordi Palau es van traslladar per investigar i iniciar un projecte a llarg termini on que vol documentar les ferramentes autofabricades a Vilafranca. Buscant des de la pràctica autodidacta, millor sintetitzada en la genuïna expressió d’«apanyar-se». Poc després la residència a Altura, amb el col·lectiu Massa Salvatge, on el grup entén la possibilitat de participació en el programa de residències AVAN/02, com a una nova edició del treball que ja fa temps que realitzen al voltant del Llibre roig edicions, concretant una o diverses accions d’activació del debat en l’espai públic mitjançant suports gràfics. Perl últim, aquest dissabte dia 10 de setembre, va tindre lloc a Viver l’encontre amb Heterotòpia, per fer el seguiment de la cartografia de les escoles dels Masos de la zona de Castelló, i aprofundiment en la recuperació del patrimoni oral, visual i material per l’arxiu digital del Museu Pedagògic de Castelló treballant amb agents de Xèrica-Viver i la realització d’una exposició en Viver.

Durant el mes de setembre tindran lloc les últimes residències, per donar lloc a tot l’entramat d’obres i projectes que donen cura i revelen la importància d’aquesta qüestió: la memòria oral i les pedagogies d’educació no reglades.

Altres notícies

Intervenció artística al mur de pedra seca.

Festa forn de calç de la Madonya

Coneixement Expandit_CRA Penyagolosa