Vilafranca

Qüestionar la realitat, passa per explorar allò que no sabem

Per desconeixement, en les comunitats de les quals formem part, a l’educació artística, des de la seua creació, se li ha donat un lloc ornamental o d’entreteniment infantil, se li estereotipa com una altra de les moltes maneres d’atordiment de l’escola; es dona per descomptat que els artistes naixen en els estudis de pregrau, i que tota referència anterior a aqueixa experiència és anecdòtica i afable.

Participants i projectes
Marina Garcés

Marina Garcés

COMPARTIR CONEIXEMENT

Filòsofa, activista i docent, actualment dirigeix i imparteix docència al màster de Filosofia per als reptes contemporanis, de la Universitat Oberta de Catalunya. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica que busca el compromís, l’acció i l’emancipació a partir de la consciència de la nostra interdependència en un món compartit. Autora de diversos llibres d’assaig, destaquem el seu recent treball Escola d’aprenents (Galàxia Gutenberg, 2020) on ha orientat la seua reflexió a l’àmbit de l’educació i les pedagogies.

Pau Pardo i Vicent Orts

Pau Pardo i Vicent Orts

PROJECTE – Qüestionar la realitat passa per explorar allò que no sabem: «Reutilitzar»

«Reutilitzar» és un verb del món del camp i a més a més es pot seguir conjugant-se com a practica. La necessitat d’afrontar les exigències de la vida i el treball al camp, fent ús del qual es té a l’abast, ha donat lloc a tota una cultura de l’aprofitament. Aquest pragmatisme es tradueix en apurar fins a l’última gota d’aigua, perfeccionar la destresa de modelar la terra, seguir rigorosament l’estacionalitat i, també, inventar ferramentes que faciliten les tasques agrícoles.

Punt de partida d’un projecte a llarg termini que vol documentar les ferramentes autofabricades a Vilafranca. Buscant des de la pràctica autodidacta, millor sintetitzada en la genuïna expressió d’«apanyar-se». Es tracta de buscar els objectes i materials tinguen segones i terceres vides. Tot un desafiament a l’obsolescència que tant caracteritza la societat del consum, cada vegada més qüestionada.

Artefactes de l’Horta. Foto: Pau Pardo i Vicent Orts

Pau Pardo
Sociòleg especialitzat en agroecologia i sobirania alimentària, involucrat en projectes d’investigació i dinamització entorn de l’agroalimentació i l’Horta. En la pràctica dedicada a l’agricultura ecològica i el treball de la terra. Ha participat en el programa WWOOF a Azienda Agrícola Cambi Giovanni a Vignola, Itàlia. També ha format part de diferents entitats dedicades a l’agricultura ecològica com Terra i Xufa, Ecorganic i Silvestre Agricultura Ecològica

Vicent Orts
Dissenyador industrial especialitzat en la reutilització, reciclatge dels objectes i l’estudi d’eines, materials i processos de fabricació vernaculars de la cultura valenciana. Després de graduar-se a la Universitat Jaume I en Disseny Industrial ha format part de diferents equips de treball com Joan Rojeski Studio, La Marina de Valencia i Vorkurs Taller. A continuació es va desplaçar a Madrid per a treballar per al dissenyador Jorge Penadés. Seguidament ha format part de l’equip tècnic de Boisbuchet a França i actualment fa diverses feines de freelance als Països Baixos, com a dissenyador industrial a Lex Pott i com a fotògraf per a Post Modern Gallery.