Geldo
Pugna pel patrimoni i esdevindre tradició
Patrimoni i tradició ballen en una relació íntima i complexa, on la tradició esdevé el riu que transporta costums i creences, mentre que el patrimoni es presenta com les pedres que marquen el seu curs, seleccionades per la seva vàlua. Aquesta distinció ens ajuda a entendre que, mentre la tradició flueix de generació en generació, el patrimoni és una construcció social que intenta encapsular el que considerem valuós. Reconèixer aquestes diferències ens permet apreciar la continuïtat de les nostres arrels culturals, alhora que ens obre a la idea que el patrimoni no ha de ser un destí estàtic, sinó un viatge en constant evolució.
‘Espai Memòria // Fadae Addakira //ءاضف ةركاذلا ’ de Ro Caminal
Malgrat els 700 anys de presència d’Al-Andalus, el seu llegat cultural sovint és ignorat, tot i la seva forta influència en la gastronomia, toponímia i arquitectura. Aquesta manca de reconeixement constitueix una forma de violència simbòlica que afecta la comprensió d’aquest passat. La creació d’un espai a Geldo dedicat a la memòria àrab busca restituir aquest reconeixement i fomentar el diàleg entre la comunitat local i els nouvinguts d’origen magrebí, posant en valor el llegat islàmic.
‘Passat i present islàmic’ Proposta de mediació amb Sohuila Hammoum
Fadae Addakira s’activa amb una passejada per l’horta de Geldo descobrint la seua forta presència a la nostra identitat.
Dinar popular a càrrec de Sohuila Hammoum
Menjar de tradició Al-Andalus, creant un espai de trobada per compartir i reforçar aquests llaços culturals, trencant les pors atàviques front a tot allò musulmà.
Ro Caminal
El seu treball es desenvolupa en un espai híbrid entre l’art i les ciències socials, buscant inscriure una utilitat social en la pràctica artística.
Presenta els meus projectes com a investigacions audiovisuals, generant coneixement que comparteix a través d’exposicions. La seua pràctica artística es basa en la producció col·laborativa i participativa, explorant les tensions inherents a aquest mode de treball i compartint el poder d’enunciació amb l'”altre”.
Amb una formació acadèmica en Belles Arts i Antropologia, explora el món de la representació en la seva obra, fusionant ambdós camps. He estat resident en diversos centres d’art i he participat en nombroses exposicions col·lectives tant a nivell nacional com internacional.
ESPAI MEMÒRIA // FADAE ADDAKIRA // ءاضف ةركاذلا
700 anys de presència Al Andalus a territori, que ara només s’anomenen de passada, malgrat obvietat d’aquesta herència cultural i amb una forta vigència a l’actualitat, en la gastronomía, la toponimia, els noms de família, el paisatge,l’arquitectura i ‘urbanisme.
Aquest no reconeixement és una forma de violència simbòlica, una violència silenciosa i esmorteïda que des del nivell estructural, opera sobre les bases del coneixement i del reconeixement, sobretot per la carència d’aquests.
La creació d’un espai de recuperació de la memòria àrab de Geldo, funciona com un dispositiu dialògic, acosta passat /present, per tal de mostrar similituds i diferències culturals entre els “locals” i els nouvinguts d’origen magrebí.
Aquest espai és un reconeixement simbòlic al llegat islàmic el qual conforma part de la identitat local. Serà activat mensualment per membres de la comunitat magrebí amb les mediadores de la proposta al capdavant per tal d’afavorir el diàleg entre els habitants del poble, donant a conèixer l’herència islàmica i posant -la en valor.
MEDIADORES : Cassandra Bolumar i Souhila Hammoum
COL·LABORADORES:
Mari I Concha Blasco, Andrés Muñoz, Elvira Martínez, Juan I Carmen Magdalena, Amparo Chovet, José Manuel Ortín, Souhila Hammoum, Imane Elhasani, Omar Benzina, Assia.