Forcall

La paradoxa de la desorientació

En un món saturat de coneixements, la sensació de desorientació i angoixa s’ha convertit en una constant en les nostres vides. Vivim en un moment on els valors tradicionals, abans sòlids, s’han erosionat, deixant-nos sense una brúixola clara que guiï la nostra identitat. Aquesta situació ens obliga a reflexionar sobre la nostra relació amb el planeta i entre nosaltres, a redissenyar com ens representem i compartim la nostra cultura. En aquest context, la desorientació no és només una dificultat, sinó una oportunitat per revaluar la rellevància del que hem heretat, preguntant-nos quins elements mereixen ser conservats en el nou relat cultural que volem construir.

‘Seure amb la memòria. Patrimoni contat‘   de Lara Ordoñez

El projecte que es presenta a Forcall es concep com un espai d’intercanvi de sabers, coneixements i pràctiques artesanals, amb l’objectiu de combatre la desorientació i l’angoixa d’un món saturat de coneixements subordinats. El procés que se’ns mostrarà integra llenguatges tèxtils, visuals i artesanals, s’ha construït amb un diàleg transgeneracional que ha implicat a la comunitat, cohesionant les converses sorgides durant el procés de recerca. La sessió inaugural estarà oberta a la participació de tothom, mentre que la documentació gràfica generada, com dibuixos i fotografies, romandrá com a procés obert per al seu ús i es mantindrà com a part de l’espai, contribuint a la memòria i identitat comunitària, i continuant sent útils en les activitats futures d’aquest poble i centre.

‘El poble a cada pas’ Proposta de mediació amb Lola Falsera i Paula Guardiola 

Una passejada pel poble centrant l’atenció en aquells llocs que han sigut font d’inspiració per a la proposta artistica, amb el so característic de l’esquellot resonant al convent.

Participants i projectes

Lara Ordóñez

En el seu treball, explora la relació entre la memòria oral i col·lectiva, relacionat amb els espais privats del llar, d’herència i transmissió de coneixement. La seva investigació artística gira entorn del concepte d’identitat, pròpia i col·lectiva, i com la herència cultural perdura a través d’expressions, objectes, llocs, materials i processos. Incorpora aquesta herència en el seu discurs artístic mitjançant l’ús de tècniques tèxtils, tintura natural i formats específics. El tèxtil convida a la manipulació i la l’experimentació, presentant oportunitats per descobrir com contar històries a través d’un procés on el temps juga un paper rellevant.

Ha realitzat diverses residències artístiques a Espanya i Europa, incloent el Centre d’Art La Rectoria (Barcelona) i el Berlin Art Institute (Berlín, Alemanya), i ha participat en exposicions i fires d’art internacionals. Actualment està elaborant la seva tesi doctoral a la Universitat Politècnica de València.

La seva obra forma part de col·leccions com La Escalera, ha estat exposada en institucions públiques com l’EACC Espai d’Art Contemporani de Castelló i l’Espai d’Art Contemporani El Castell – ECA de Ribarroja, i ha estat guardonada amb el Premi Castelló 2023 de la fira Marte.

Seure amb la memòria. Patrimoni contat.

L’obra generada al llarg de l’estada d’investigació a Forcall, busca obrir l’espai i convertir-lo en un dispositiu actiu d’intercanvi de sabers. Generant aquest dispositiu de diàleg es cohesionen les converses i intercanvis que tingueren lloc al llarg del periode de recerca amb els diferents col·lectius i agents del poble. A través una peça interactiva, on la persona visitant construeix a partir d’un diàleg divers i trasgeneracional que té lloc a l’espai expositiu i a través de l’intervenció de les peces amb llenguatges tèxtils.

Gràcies al material gràfic generat, es crearen diversos elements tèxtils que una vegada acabada la mostra puguen passar a formar part dels elements útils que conformen l’espai. D’aquesta forma, aquests elements tèxtils poden continuar siguent part de les activitats realitzades en el futur, servint a més, com a element gràfic documentatiu de la memòria i de la veu dels habitants de Forcall.

La proposta consisteix en l’intercanvi de sabers i opinions en un diàleg obert a la sessió inaugural, on tothom qui ha participat al projecte i que encara no ho ha fet, pot formar part, junt amb la documentaciò gràfica generada que acompanayarà la conversa. Aquesta documentació consisteix en el registre fotogràfic, testimonial, gràfic, els dibuixos generats amb l’alumnat de primària, entre altres.

MEDIADORES : Lola Antequera Guarch i Paula Guardiola Rodés

COL·LABORADORES: 

Montserrat Sorribas, Amelia Oliet, Pilarín Polo, Palmira Montserrat, Elodia Escorihuela, Felipe Edo, Mª Luisa Faci, Paquita Prades, Angeles Guarch, Ana García, Pilarin Polo, Palmira Montserrat, Paquita Altaba, Nieves, Asun Gil,  Mª Ángeles Guarch, Andrea Querol, Carla Ferrer, Marta Pacheco, David Altaba, Jordi Pacheco Josep Gil, Sergi Mestre, Gemma Polo, Diego Artola, Amparo Cano

CRA Els Ports, alumnat i professorat de 4t 5é i 6é de primària: Rocío Vicente, Bernat Cosier, Rubén Barreda, Mario García, Víctor Guardiola, Sara Mestre, Andreu Pallarés, Alba Querol, Unai Martín Fernández