Forcall

Allò desconegut com a motor de recerca

La proposta és pensar en un art que s’aventura en el camp del desconegut; sacseja els paradigmes fossilitzats, i juga amb especulacions i connexions considerades “il·legals” en el camp del coneixement disciplinari. L’enfocament que es redueix a la fabricació de productes evita aquests temes; es confirmen les estructures existents i la societat roman en calma i esmussada. Es genera així, un espai de confort. 

Participants i projectes
Miriam Isasi

Miriam Isasi

PROJECTE – VAHO

L’aroma d’unes certes plantes ens vincula al record, a la memòria d’un paisatge. S’ha cartografiat el territori des de l’olfacte, generant una essència que combina diferents olors vegetals. Mitjançant un procés de vaporatge, plantes festives i medicinals generen un herbari immaterial com a identitat d’un lloc.

Modus operandi: Es mantindran converses sobre el paisatge amb els paisans de Forcall, amb l’objectiu d’establir punts de connexió entre les diferents plantes identitàries del lloc. Algunes d’aquestes plantes són medicinals, estan vinculades a festes populars o formen part de l’imaginari col·lectiu. Una vegada recol·lectades, es mesclaren en unes àmfores de ceràmica prèviament realitzades per al projecte De tea a brea, subvencionat pel Govern Basc. Emprarem aquests recipients com a contenidor d’essències. A la sala d’exposicions es disposaran les quatre àmfores de ceràmica amb foc directe mitjançant fogons de gas, amb l’objectiu de generar, mitjançant vaporatge, diferents aromes realitzades a partir de les plantes candidates.

Algunes de les plantes candidates: alfàbrega / argilaga / safrà / timonet / romer / flor de saüc /argilaga / carrasca / espígol / ginebre / auro / ciprés /pi / oms /xops / sabina / carabassa

Àmfores de ceràmica. De Tea Brea. Foto: Miraim Isasi

Miriam Isasi
Doctora en Belles Arts per la EHU/UPV i la UNAM. Ha participat en programes de residència en l’Acadèmia d’Espanya a Roma (Itàlia), Artista x Artista (Cuba), Fundació Bilbaoarte, Kunsthaus en Bregenz (Àustria), EAS-EZE Bitamine Faktoria (Irun-Buenos Aires), DT.Studio a Pequín, Nekatoenea a Hendaia (França), Centre d´Art i Natura a Farrera (Espanya) i en la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Des d’un posicionament contemporani, genera un discurs que es construeix a partir de gestos a l’antropologia, la història, l’activisme, el paisatge i la memòria. Ha participat en diferents exposicions en ARTIUM, Acadèmia d’Espanya a Roma, Acadèmia Sant Ferran, Museu Guggenheim Bilbao, Museu de Belles arts de Bilbao, Sala Rekalde, MUSAC, HUARTE, CAB, Fundació BilbaoArte o Museu Sant Telmo entre altres. En aquests moments treballa amb Talka Galeria en la producció i visualització d’alguns dels seus últims projectes i està preparant les seues pròximes exposicions per al Centre Cultural Montehermoso a Vitòria-Gasteiz (2021), Azkuna Zentroa Alhóndiga a Bilbao (2021), i Centre d’Art La Panera a Lleida (2022).

Rosa Cerarols

Rosa Cerarols

COMPARTIR CONEIXEMENT

Geògrafa, antropòloga i escriptora catalana. Defensora de la cultura descentralitzada i les pràctiques artístiques en l’entorn rural, ha format part de projectes com El Vermell de Manresa (2009-2013) i és una de les membres fundadores de l’associació, centre cultural i comunitat artística Konvent de Cal Rosal, basat en una organització assembleària. Forma part del Consell de la Protecció de la Natura, en representació del Consell Interuniversitari de Catalunya. Acaba de publicar conjuntament amb Joan Nogué; L’altre món rural.